!UPOZORNENIE!

Pre viac nových príspevkov môžeš navštíviť môj nový blog

Gepard štíhly

13. června 2011 v 14:14 | kikinna13 |  Zvieratá
Aerodinamické a štíhle gepardy sú vynikajúcimi šprintérmi. Väčšina gepardov žije v rozsiahlych trávnatých oblastiach a polopúšťach Afriky, malá hŕstka stále prežíva v Ázii.

Gepardy sa živia zajacmi, hrabavými vtákmi, gazelami a antilopami. Lovia cez deň, samostatne, alebo v rodinných skupinách. Jeho šprint v posledných 20-30 sekndách doháňanie potravy dosahuje rýchlosť viac ako 110 km/h. Korisť zabíja udusením, keď zasekne svoje čeľuste do jej krku.

Gepard sa môže páriť počas celého roka, samica sa prvýkrát pári. keď má asi 2 roky. Gravidita trvá 90-95 dní a rodí sa až 6 slepých mláďat. Mláďatá sú veľmi bezmocné voči predátorom. Ich dlhá sivá kožušina poskytuje dobré maskovanie v tráve a pripomína sfarbenie afresívneho mediara svetlochrbtého na odstrašenie potenciálnych lovcov. Napriek tomu veľa gepardích mláďat ulovia iné mačkovité šelmy alebo hieny. Mláďatá zostávajú s matkou asi 18 mesiacov a učia sa loviť. Keď ich samica opustí, znova sa pári a súrodenci ostávajú spolu ešte niekoľko mesiacov.

Počet gepardov neustále klesá v dôsledku obmedzovania prirodzeného prostredia, nedostatku koristi a oslabovania pokrvným krížením. V Ázii prežíva menej ako 60 gepardov, v celej Afrike ich je len cca 12 000. V Namíbii sú gepardi chránené.
Gepard je stále populárne zviera pre turistov na safari, no bez dôslednej ochrany bude táto atrakcia čoskoro minulosťou.
Kedysi bežný na troch kontinentoch vrátane Európy bol gepard dlho obdivovaný pre svoju rýchlosť, krásu a lovecké schopnosti. Starí Egypťania uctievali mačaciu bohyňu Mafdet, ktorá mala podobu geparda, kým faraóni chovali skrotené gepardy.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Blog bol založený 3.7.2011 :)