!UPOZORNENIE!

Pre viac nových príspevkov môžeš navštíviť môj nový blog

Slon Ázijský.

4. listopadu 2011 v 16:07 | kikinna13 |  Zvieratá
Slon je najväčším suchozemským živočíchom v Ázii, zároveň je aj veľmi pôsobivý a inteligentný. Dni strávi prechádzaním sa po lesoch v malých stádach hľadajúc čerstvú pastvinu. Tieto slony sú úzko spojené s človekom, už dlhé veky ich ľudia využívajú pri ťažbe dreva a v doprave.
Slon ázijský sa dnes vyskytuje na juhu Indie, na Srí Lanke, od Assamu po Vietnam, na juhu Číny a na ostrovoch Sumatra a Borneo.
Slonovi ázijskému hrozí v divočine vyhynutie. Obýva najhustejšie osídlené oblasti, v ktorých počet obyvateľov stále rastie.
Slony ázijské žijú v stádach v počte od 3 do 40 samíc a ich mláďat. Najstaršia samica je zodpovedná za bezpečnosť stáda a každý deň ho musí doviesť k čerstvej pastvine a vode. Slony nemajú potné žľazy, preto sa musia kúpať, váľať v blate alebo na seba fúkať prach, aby sa ochladili.
Komunikujú dotykmi, zrakom, pachom aj zvukmi- slony dokážu vadávať množstvo rôznych zvukov od pískanie až po hlasné trúbenie. Vítajú sa tak, že si prepletú choboty a oňuchajú sa. Vystrašeného slona upokoja tak, že ho pohladkajú. Sú výborní plavci, niekdy plávajú alebo chodia pod vodou, pričom používajú chobot ako dýchaciu trubicu. slon dokáže do chobota nabrať až 6 litrov vody.
Čerstvo narodené mláďa je osrstené s krátkym chobotom, chodiť začne počas prvej polhodiny. Malé sloníčatá rastú rýchlo a sú veľmi zvedavé. Samice v jednom stáde často rodia približne naraz a potom sa o mláďatá starajú spoločne. Niekedy sa stanú pestúnkami mláďat iných samíc. Kým sú mláďatá ešte malé, stádo sa pohybuje pomaly a sloníčatá sa chobotmi držia za chvost matky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Blog bol založený 3.7.2011 :)